Alergija na kozmetiko za nohte: Kako jo preprečiti?

Mnoge od vas je v preteklosti že presenetila alergija na kozmetiko za nohte. Ali je alergijo sploh mogoče preprečiti? Ali se morate odpovedati lepo urejenim nohtom? O tem bomo razpravljali v današnjem članku.


img_6569_sirka


Kako se kaže alergija?


Alergija na kozmetiko za nohte se kaže z neprijetno rdečico okoli obnohtne kožice, ki jo pogosto spremljajo neznosna srbečica in vodeni mehurčki. Pojavi se lahko ne le okoli nohta, ampak tudi na preostalem delu telesa (na dlani, podlakti ali celo na obrazu). Alergija na izdelke za modeliranje nohtov se lahko pojavi že ob prvi uporabi, lahko pa tudi po več letih nošenja gel nohtov. To je zelo individualno. Telo lahko alergijsko reakcijo razvije z danes na jutri. 

Najprej morate ugotoviti vzrok alergije – na kateri izdelek ste alergični. Pazite, alergični ste lahko tudi na UV-svetlobo. Ta alergija ima lahko podobne simptome v obliki pordele in srbeče kože. Če torej izključite alergijo na UV-sevanje vaše lučke, morate preizkusiti posamezne izdelke in ugotoviti, pri katerem imate simptome alergije. Alergije se največkrat pojavijo po uporabi pomožnih tekočin, kot je Primer. Če ga preskočite in se alergija vseeno pojavi, imate verjetno alergijo na gel lak ali UV-gel.


Težava je HEMA


Najpogostejša sestavina gel lakov ali gelov, na katero ste lahko alergični, je sestavina HEMA. Polno ime sestavine je hidroksietil metakrilat, gre torej za monomer, ki je eden od gradnikov plastike (uporablja se na primer za dentalne materiale, kontaktne leče, črnila ali izdelke za nego nohtov – gel lake in gele).

Kot sestavina kozmetičnih izdelkov ima HEMA antistatično, negovalno in predvsem povezovalno funkcijo. To pomeni, da pomaga pri polimerizacijski reakciji plasti gel laka ali UV gela, tj. pri strjevanju pod UV/LED lučko. Poleg tega HEMA poveča oprijem ne le med izdelkom in nohtom, temveč tudi med posameznimi plastmi izdelka.

Seveda imate lahko alergijo tudi na katero drugo sestavino v izdelkih, vendar boste to ugotovili šele po obisku alergologa.


Kako lahko preprečim alergijo?


Vsekakor s pravilno uporabo certificiranih izdelkov za nohte. Ne priporočamo uporabe izdelkov, ki niso bili testirani za evropski trg – običajno ne ustrezajo evropskim standardom.

Vendar tudi certificirani izdelki vsebujejo alergeno sestavino HEMA, zato je treba zelo natančno nanesti izdelke na nohtno ploščo. Ne pozabite, da material ne sodi na kožo, zato se izogibajte, da bi gel lak stekel na nohtno gubo, ki se zaradi tega lahko kruši, kar povzroči kratkotrajnost modelaže.

Najboljša rešitev je uporaba hipoalergenih izdelkov za nohte, ki ne vsebujejo sestavine HEMA. Iz naše ponudbe vam lahko ponudimo več gel lakov Simply Pure. Ta linija ima revolucionarno hipoalergeno sestavo brez HEMA in tako omogoča varno manikuro tudi osebam, ki so občutljive na to sestavino.


img_6494_sirka


Ali lahko ublažim simptome alergije?


To je odvisno od stopnje vaše alergije. Seveda je najboljša rešitev, da prisluhnete svojemu telesu in si vzamete res dolg premor od geliranih nohtov oziroma se jim dokončno odpoveste. Če pa se jim ne morete odpovedati, uporabljajte le hipoalergene izdelke in se zelo potrudite pri samem nanosu, da izdelki ne bodo prišli niti v najmanjši stik z vašo kožo, ampak bodo izključno tam, kjer sodijo – na nohtni plošči.

Post navigation

Pustite komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.